Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » U Srbiji gotovo udvostručen broj programa koji se koriste za ciljanu špijunažu pojedinaca

Broj korisnika koji su se suočili sa najmanje jednim pokušajem instalacije takozvanog stalkerware programa (komercijalnog spajvera koji se često koristi kao alat za ciljanu špijunažu pojedinca) prešao je cifru od 37.000 u prvih osam meseci 2019. godine (od januara do avgusta). Ovo je povećanje od 35% u poređenju sa podacima iz istog perioda prošle godine. Štaviše, pejzaž pretnji stalkerware programa se proširio, kako je kompanija Kaspersky otkrila više od 380 verzija ovog programa u 2019. godini – 31% više nego pre godinu dana. Ovo su najznačajniji nalazi globalnog izveštaja State of Stalkerware in 2019, kompanije Kaspersky.

 

U Srbiji gotovo udvostručen broj stalkerware programa koji se najčešće koriste za ciljanu špijunažu pojedinaca

 

Istraživanje kompanije Kaspersky pokazuje i da se u Srbiji, u odnosu na prethodnu godinu, gotovo udvostručio broj stalkerware programa. Tokom prošle godine identifikovano je 27 primeraka ovih programa, a u toku prvih 8 meseci ove godine, registrovano je čak 50.

Takozvani stalkerware programi zlonamernim akterima omogućavaju upad u privatni život pojedinca. Koristeći ove programe akteri mogu pristupiti porukama, fotografijama, društvenim mrežama, lokaciji i audio ili video snimcima žrtve (u određenim slučajevima to može biti ostvareno u realnom vremenu). Za razliku od legitimnih aplikacija za kontrolu koje su namenjene roditeljima, ovi programi krišom rade u pozadini, bez znanja ili pristanka žrtve. Često su označeni i kao softveri za špijuniranje partnera.

U prvih osam meseci 2019. godine, 37.532 jedinstvena korisnika su bili mete najmanje jednog pokušaja instalacije stalkerware programa na njihov uređaj. Poređenja radi, ta cifra je u 2018. godini bila 27.798 jedinstvenih korisnika. Iako ovi brojevi deluju manje u odnosu na druge tipove malvera (na primer ovo iznosi samo 9% korisnika napadnutih finansijskim pretnjama otkrivenim u prvom kvartalu 2019.), važno je imati na umu da za razliku od većine drugih pretnji, stalkerware se tipično koristi za posebno izabrane žrtve. Stalkerware često mora da se ručno instalira na telefon žrtve, tako da je onima koji ga instaliraju potreban fizički pristup uređaju.

Povrh toga, dalje varijacije stalkerware programa su postale dostupne na tržištu. U prvih osam meseci 2018. godine, tehnologije za detekciju malvera kompanije Kaspersky registrovale su 290 potencijalno opasnih varijanti, a u 2019. godini taj broj je porastao za gotovo trećinu i dostigao 380. Ova promena je došla zajedno sa značajnim povećanjem broja incidenata u kojima su proizvodi kompanije Kaspersky otkrili ovaj softver na korisničkim uređajima: tokom 2019. godine povećali su se za 373% i dostigli cifru od 518.223.

Komentarišući problem upotrebe stalkerware programa, Erika Olsen (Erica Olsen), direktorka Projekta bezbednosne mreže u okviru Nacionalne mreže za okončanje nasilja u porodici,  je izjavila: „Kada je dizajniran tako da deluje u potpuno skrivenom modu, bez obaveštavanja vlasnika uređaja, ovaj softver predstavlja snažno oružje za one koji ga koriste i oni na taj način mogu da uznemiravaju, posmatraju, prate i zlostavljaju žrtve. Ova vrsta zlostavljanja može biti zastrašujuća, traumatična i značajno podiže bezbednosne rizike. Neophodno je da se pozabavimo pitanjem dostupnosti ovih aplikacija i njihovim korišćenjem.”

U poslednjih nekoliko meseci preduzeli smo veliki broj akcija kako bismo unapredili  mogućnosti naših proizvoda da otkriju stalkerware programe i nastavićemo to da radimo zajedno sa ostalim zainteresovanim stranama iz industrije s obzirom na to da podržavamo borbu protiv svih koji uhode druge. Međutim i dalje postoje problemi na kojima moramo raditi. Na primer, pronalaženje i prihvatanje definicije stalkerware programa koja će biti priznata od strane cele industrije. Ovo bi pomoglo u boljem razlikovanju softvera i samim tim doprinelo boljoj zaštiti korisnika od onih koji žele da naruše njihovu privatnost”, izjavio je Vladimir Kuskov (Vladimir Kuskov), stručnjak za bezbednost u kompaniji Kaspersky.

Kako biste izbegli mogućnost uhođenja, kompanija Kasperky preporučuje:

  • Blokirajte instalacije programa iz nepoznatih izvora u podešavanjima vašeg pametnog telefona
  • Nikada ne otkrivajte šifru vašeg mobilnog telefona, čak ni nekome kome verujete
  • Nikada ne skladištite nepoznate fajlove ili aplikacije na vašem telefonu, jer mogu ugroziti vašu privatnost
  • Promenite sva bezbednosna podešavanja na vašem telefonu nakon raskida. Bivši partner može da pokuša da iskoristi vase lične informacije kako bi manipulisao vama.
  • Proverite listu aplikacija na vašem uređaju kako biste otkrili sumnjive programe instalirane bez vašeg pristanka
  • Koristite pouzdano bezbednosno rešenje koje vas upozorava na prisustvo komercijalnih spajvera usmerenih na narušavanje vase privatnosti, poput Kaspersky Internet Security
  • Ako mislite da ste žrtva praćenja i treba vam pomoć, kontaktirajte relevantne organizacija radi stručne pomoći

Za više informacija o stalkerware programima aktuelnim u 2019. godini pročitajte izveštaj na Securelist.com

© 2019 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela