Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » Održana konferencija Technology & Innovation Arena 2015

Technology and Innovation Arena, trodnevna regionalna konferencija u organizaciji Infoarena Grupe, a pod pokroviteljstvom Evropske banke za obnovu i razvoj,  završena je danas u Hotelu Crowne Plaza. Konferencija je ispunila očekivanja organizatora u nameri da podstakne saradnju između tehnološkog sektora i inovatora, kao i da pruži priliku učesnicima da saznaju kakve su potrebe investitora koji žele da ulože u ovaj region.

Konferencija je okupila vodeće stručnjake ove oblasti, koji su u otvorenom i konstruktivnom dijalogu predstavili svoje najveće izazove kada je reč o povećanju inovacija koje se baziraju na tehnologiji, ali i neophodnu saradnju svih institucija države na ovom putu.

 

Harri-Airaksinen

 

Jedan od glavnih predavača bio je zamenik predsednika Tehničko istraživačkog centra Finske (VTT), Hari Eiraksinen (Harri Airaksinen), koji tom prilikom istakao: Aktivna uloga javnog sektora je od krucijalnog značaja u činjenici da je Finska lider u svetu kada je reč o inovacijama, prema oceni Svetskog ekonomskog foruma. Srbija od nas  može dobiti ideje kako da unapredi stvari na polju inovacija, posebno vezano za usluge javne uprave“

Govoreći o perpsektivama ovog regiona u pogledu razvoja inovacija, Eiraksinen je primetio da postoji jaka volja da se preduzmu krupni koraci ka digitalizaciji usluga. “Nove prilike za saradnju privatnog i javnog sektora i obrazovnih istraživačkih instituta su sada sigurno omogućene, jer balkanske zemlje imaju pristup EU fondovima. To je velika šansa za Srbiju”.

Neki od glavnih zaključaka konferencije Technology & Innovation Areni su:

  • Potreba stvaranja kulture društva koje bi bilo zasnovano na inovacijama, a time i komplementarno na globalnom tržištu
  • Potreba stvaranja ekosistema neophodnog za stvaranje inovacija
  • Potreba za nadnacionalnom saradnjom na području: privatnog sektora, nauke, akademske zajednice, državne uprave, lokalne samouprave i medija kako bi se stvorili efikasni poslovni modeli
  • Olakšati regulaciju kako bi se ubrzali procesi inovacija
  • Važnost stručnosti u pripremu projekata koji se finansiraju

 

© 2015 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela