Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » Održan regionalni internet skup SEE4 – RIPE NCC

SEE 4 – RIPE NCC, četvrti regionalni sastanak mrežnih inženjera za jugoistočnu Evropu, održan je 21. i 22. aprila u Beogradu, u organizaciji Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) i Serbian Open eXchange (SOX).

Ključne teme skupa bile su upravljanje Internetom i regulatorne prakse, tehnologije za data centre, funkcionisanje mrežnih i DNS sistema, kao i uspostavljanje regionalnih tačaka za Internet Exchange i primena IPv6 protokola.

„IPv6 je apsolutno neophodan kada govorimo o budućnosti Interneta. IPv4 trenutno ima oko 4,3 milijarde adresa i postaje prilično ‘tesan’ kako se globalna mreža razvija. Bez IPv6 imali bismo velikih poteškoća, posebno ako uzmemo u obzir porast broja Internetom povezanih uređaja koji imaju svoje IP adrese. IPv6 ima sasvim dovoljno prostora da svaki uređaj može da ima jedistvenu IP adresu i to je budućnost Interneta“, rekao je Axel Pawlik, generalni direktor RIPE NCC.

 

RIPE SEE4_3

 

Na SEE 4 skupu bilo je reči i o pokretanju grupe mrežnih operatera u regionu – Network Operators’ Group (NOG), neformalne zajednice profesionalaca odgovornih za ispravan, siguran i pouzdan rad internet mreža velikih telekomunikacionih operatora, privatnih kompanija, državnih i akademskih institucija u regionu. Srpska grupa mrežnih operatora (RSNOG) pokrenuta je prošle godine na RNIDS-ovom skupu o uvođenju IPv6 protokola u Srbiji.

„Pouzdana i otvorena internet infrastruktura predstavlja osnovu kako za bolju povezanost unutar regiona, tako i za njegovu integraciju u globalne tokove. Regionalna saradnja u oblasti regulacije Interneta je bitna, jer se kroz nju mogu razmeniti informacije o trendovima i problemima, dobra iskustva i prakse, ali i formirati nove društvene mreže i artikulisati zajednička pozicija u odnosu na bitna svetska kretanja i događaje, kao što je npr. IANA tranzicija“, ocenio je Slobodan Marković, savetnik za IKT politike i odnose sa internet zajednicom u RNIDS-u.

Merenje kvaliteta pristupa Internetu još jedna je važna tema o kojoj se govorilo u toku dva dana trajanja SEE 4 skupa, a koja se tiče svih koristnika globalne mreže.

„Kad je reč o usluzi pristupa Internetu, kvalitet njenog pružanja se, s jedne strane, meri odnosom pružaoca usluga prema korisniku (vreme uspostavljanja usluge, brzina rešavanja prigovora, efikasnost call centra i sl.), a s druge strane, tehničkim parametrima mreže koji utiču na kvalitet usluge i koji su merljivi. To su, pre svega, protok, odnosno brzina prenosa podataka, kašnjenje, varijacija kašnjenja i gubitak paketa. Provajderi internet servis usluga u Srbiji u obavezi su da regulatoru redovno dostavljaju izveštaje o parametrima kvaliteta svojih mreža. Korisnici mogu i sami da testiraju svoju konekciju pomoću specijalizovanih softverskih alata, a RATEL-ovi kontrolori kvaliteta mere tehničke parametre za tu svrhu namenjenim mernim instrumentima“, objasnio je Vladica Tintor, pomoćnik direktora RATEL-a.

Pored zvaničnika RIPE NCC, RNIDS-a i SOX-a, na regionalnom sastanku SEE 4 učestvovalo je preko 200 posetilaca iz Evrope i regiona, između ostalih i predstavnici Internet društva (ISOC), Agencije EU za bezbednost mreža i podataka (ENISA), Euro-IX i nacionalnih Internet Exchange (IX) organizacija, Diplo fondacije, Ministarstva državne uprave, RATEL-a i kompanija iz oblasti mrežnog inženjeringa.

O RIPE NCC:

RIPE NCC (Réseaux IP Européens Network Coordination Centre) je Koordinacioni centar foruma evropskih IP mreža, jedan od pet svetskih regionalnih internet registara (RIR), nadležan za teritoriju Evrope, Bliskog Istoka i Centralne Azije. Regionalni sastanci RIPE NCC okupljaju članove organizacije, lokalne organe državne uprave i ključne aktere u globalnoj i lokalnoj internet industriji.

VIŠE INFORMACIJA:

www.ripe.net/see-4

 

 

© 2015 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela