Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » Ne možete da spavate?

NE USPEVATE DA SE NASPAVATE OVIH dana? Za to su najverovatnije krivi vaš računar ili mobilni telefon.

Američka Nacionalna fondacija za spavanje (National Sleep Foundation, NSF) objavila je početkom ove nedelje rezultate ankete koji pokazuju da mnogi stanovnici SAD ne spavaju dobro tokom noći. Prema rezultatima ankete, 43% Amerikanaca tvrde da radnim danima retko, ili nikada, spavaju bez prekida. Čak 60% njih je navelo da imaju problema sa spavanjem, kao što je rano buđenje, hrkanje ili umor nakon buđenja, i to svake noći.

Iako su uzroci ovih problema delom brz život, bebe koje noću plaču i poslovi koji neprekidno zahtevaju pažnju, predstavnici fondacije smatraju da se među njih mogu ubrojati i elektronski uređaji.

„Studija u kojoj su učestvovale osobe stare između 13 i 64 godine, otkriva da se ekrani koji emituju svetlost dosta koriste u ključnom satu pre odlaska na spavanje“, kaže Čarls Zajsler, profesor na medicinskom fakultetu Univerziteta Harvard, koji je istovremeno i rukovodilac Odeljenja za medicinu spavanja u bostonskoj bolnici Brigam. „Invazija takvih \’uzbunjujućih\’ tehnologija u spavaćoj sobi može dovesti do povećanja broja osoba koje noću spavaju manje nego što je potrebno“, dodaje profesor Zajsler.

Zaboravite na čitanje pre spavanja. Većina Amerikanaca priznaje da koristi elektronske uređaje – od radija i televizije do računara i mobilnih telefona – i to otprilike sat vremena pre spavanja. Anketa pokazuje da 95% Amerikanaca koristi neku vrstu elektronskih uređaja makar nekoliko noći u nedelji, u periodu od jednog sata pred odlazak u krevet.

Naravno, ne svodi se sve ovo na gledanje TV serija, budući da su učesnici u anketi naveli da u kasnim večernjim satima provode mnogo vremena na internetu.

Istraživanje je utvrdilo da šest od deset osoba koristi računar jedan sat sat pre odlaska u krevet najmanje nekoliko noći nedeljno, a da oko polovine tinejdžera i mlađih osoba priznaju da koriste računare skoro svako veče pred spavanje.

„Jedva da držim oči otvorene tokom dana“, rekao je Den Olds, analitičar kompanije The Gabriel Consulting Group. „Televizori i računari su postali nezaobilazan element pripreme za spavanje. Pa šta ovi ljudi iz fondacije NSF očekuju da radimo noću? Da razgovaramo jedni s drugima?“, dodaje Olds.

Kod mlađe populacije problem predstavljaju razgovor i razmena tekstualnih poruka noću. Prema rezultatima studije, jednog od deset tinejdžera svake ili skoro svake noći probudi poziv, SMS poruka ili e-pismo, dok je svakog petog ispitanika, dok su bili mlađi, mobilni telefon budio nekoliko puta u toku nedelje.

„Nažalost, mobilni telefoni i računari koji čine naš život produktivnijim i zabavnijim mogu takođe biti zloupotrebljeni do te tačke da počnu da utiču na smanjivanje dužine trajanja sna. Kao posledica toga, milioni Amerikanaca loše \’funkcionišu\’ narednog dana“, kaže Rasel Rozenberg, potpredsednik fondacije NSF.

Den Olds smatra da to možda i nije tako loš znak. „Ja sam zapravo zadovoljan što se samo 10% mladih noću budi zbog poziva ili poruka“, rekao je on. „To znači da je 90% njih pronašlo način kako da isključe svoje mobilne telefone, ili možda znači da mnogi jednostavno nisu dovoljno popularni da bi im se odgovorilo na poziv kasno uveče.“ (M.S.)

Izvor: „Mikro“

© 2011 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela