Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » Kako odabrati idealan monitor za radno mesto?

Uz mnoštvo veličina i rezolucija monitora, tehnologija panela i podrške boja koje se bore za svoje mesto na policama u prodavnicma, čak i profesionalnim korisnicima može biti vrlo teško da pronađu idealan monitor za svoje potrebe. MMD, brend licencirani partner Philips monitorsa upravo zato predstavlja nekoliko smernica koje će svakom korisniku olakštati pronalazak idealnog profesionalnog monitora.

 

241B7QUPEB_ftl_rflx

 

 1. Prva i ključna stavka pri odabiru profesionalnog monitora su svakako U profesionalnim okruženjima boje koje se prikazuju na ekranu moraju biti što sličnije moguće bojama koje se produkuju na drugim uređajima poput printera. Upravo je to jedan od glavnih razloga zašto je tačan prikaz boja vrlo važan. Iako zvuči puno, 16.7 miliona boja koje se uobičajeno prikazuju na standardnim monitorima nisu dovoljne za profesionalne grafike i aplikacije za uređivanje fotografija. Dobar monitor za ovaj tip posla zahteva jednako široku lestvicu boja i izvrsnu kalibraciju. Prilikom kupovine monitora potrebno je upoznati se sa sledećim uslovima:
  1. sRGB prostor boja je minimalan;
  2. Adobe RGB je šira lestvica od sRGB-a i zapravo je standard u industriji. 90 % (po mogućnosti i više) boja ovog prostora;
  3. Još jedan uobičajeni prostor boja je NTSC lestvica, a 72 % NTSC je isto kao i 99 % sRGB lestvice boja. Zato monitor koji reprodukuje više boja od standardnih 72 % NTSC-a će pružiti još življe bolje što sličnije prirodnim i stvarnim bojama. Većina novijih Philips monitora na primer, je opremljena tehnologijama koje omogućuju reprodukciju boja između 85 % NTSC (122.9 % sRGB) i 104% NTSC (130 % sRGB).

 

 

 1. Druga karakteristika na koju treba obratiti pažnju pri kupovini profesionalnog monitora su veličina monitora i format ekrana, i to iz sledećih razloga:
  1. Kako bi imali dobar pregled na sadržaj na ekranu, za uporedbu ili multitasking, veči ekran je jedini dobar odabir. Svaki monitor ispod 27-inča veličine ne može pružiti prostran ekran koji je potreban fotografima ili grafičkim dizajnerima. 32-inča, ili čak 40-inča su idealne veliče koje pružaju dovoljno prostora na ekranu za kvalitetan posao.
  2. Na format ekrana takođe treba obratiti pažnju. Monitori širokih ekrana su danas postali strandard, i zbog toga mnogo više dizajnera traži upravo 16:9 format koji pruža ne samo dovoljno mesta u širini monitora nego i dovoljno prostora u visini monitora za razliku od 21:9 formata. To znači da je potrebno mnogo manje pomeranja očiju i vrata kako bi se dobio odlčan pregled ali i proporcionalno odgovara standardnim veličinama ispisanog sadržaja.
 2. Izbor prave rezolucije monitora je manje jasan i treba ju uzeti u obzir zajedno s veličinom monitora. Pitanja koja korisnici često postavljaju su da li je Full HD rezolucija dovoljna ili bi trebali u obzir uzeti Quad HD ili čak 4K rezoluciju. Odgovor je jednostavan. QHD monitori imaju rezoluciju od 2560 x 1440 piksela, za razliku od 1920 x 1080 piksela Full HD rezolucije. Što je veći monitor mora biti i veća rezolucija. S obzirom da profesionalni fotografi i dizajneri često traže veličine monitora od 27-inča i više, ima smisla da onda traže i veće rezolucije.

Međutim, ako planirate još veći monitor potrebno je uzeti u obzir 4K monitore koji danas postaju sve popularniji. Ovi monitori omogućavaju još veću rezoluciju od 3840 x 2160 piksela što ih čini idealnim za dobijanje finih detalja prilikom zumiranja. Što je više piskela upakovano u kvadratni inč na ekranu, individualni pikseli ostaju neprimetni čak i pri većem zumiranju. Svako ko želi da radi sa podeljenim ekranom trebalo bi da odabere 40-inčni monitor sa super finom rezolucijom kao idealan izbor za svoj posao.

 1. Tehnologije panela koje su za posao grafičkog dizajna idealne su VA (vertical alignment) i IPS (in-plane switching) tehnologije. Obe nude slične, ekstra široke uglove gledanja od 178 stepeni koji omogućavaju da se sadržaj na monitoru vidi jednako dobro iz bilo kog ugla. Ali, razlika je u tačnosti prikaza boja i doslednog osvetljenja koji su nešto bolji kod IPS panela. Međutim, u većini novijih monitora s VA panelom to se nadoknađuje posebnim tehnologijama za poboljšanje boja poput Ultra Wide-Color tehnologije u Philipsovim modelima. VA paneli omogućuju prikazivanje boljih crnih boja i bolji kontrast od IPS panela i imaju tendenciju manje potrošnje energije.
 2. Ravan ili zakrivljeni monitor? Ova odluka ostaje na individualnim željama. Najnoviji zakrivljeni monitori zaokružuju vidno polje korisnika i tako omogućuju još bolji fokus na ono što korisnici trenutno rade, što je vrlo važno u užurbanim kancelarijskim okruženjima. Zakrivljeni monitor osim toga stvara i veći osećaj dubine sa minimalnim iskrivljenjem slike. Međutim, neki korisnici preferiraju više ravne monitore posebno pri kreiranju sadržaja koji ne podržavaju niti minimalno iskrivljenje slike. U zavisnosti od tipa radnog stola, i naravno od budžeta, idealan bi izbor bio čak postaviti dva monitora jedno pored drugog, jedan ravan, a jedan zakrivljeni.

 

Osim navedenih karakteristika koje su svakako najvažnije pri odabiru idealnog monitora za rad, treba obratiti pažnju i na ostale dodatne krakteristike kao što su ergonomske mogućnosti podešavanja monitora ili dobrih mogućnosti povezivanja. Sve krakteristike igraju veliku ulogu u odabiru monitora koji bi trebalo da pomogne svakom profesionalnom korisniku da bude što produktivniji tokom radnog dana.

Leave a Reply

*
© 2017 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela