Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » Internet GIGANT Orion telekoma

Kompanija Orion telekom je prošle godine započela rad na evoluciji optičke mreže, sa ciljem da proširi oblast primene i dostupnost tehnologija ultra-visokih kapaciteta, kako bismo korisnicima omogućili upotrebu zahtevnih servisa u dužem vremenskom periodu. Upravo zbog želje da korisnicima obezbedimo brzine i kvalitet za servise koji tek dolaze, u Orion telekomu nisu razmišljali o jednostavnom unapređenju postojećih tehnologija, već ssu želeli da pronađu novu tehnologiju koja će predstavljati kvantni skok u budućnost Interneta u Srbiji. To je značilo samo jedno – 10 puta brže od onoga što je u ponudi danas i 100 puta brže od onoga što je trenutno standardna ponuda na našem trzištu. Sa tako postavljenim ciljem, izbor je pao na XG-PON. XG-PON tehnologija korisnicima nudi mogućnost da u svojim domovima imaju brzine do 10 Gbps u download-u i 2,5 Gbps u upload-u!

gigant

Prvo pitanje sa kojim su se U Orion telekomu susreli bilo je: u kojoj meri je spremna optička infrastruktura za jednu ovako naprednu tehnologiju? Konkretno, da li se može obezbediti 10 Gbps signal do svakog korisnika Orion telekoma. Potvrdilo se da su inženjeri za optičku mrežu uradili dobar posao – najveći deo Orion telekom mreže već je bio osposobljen za ovakav poduhvat.

Drugo pitanje je bilo: da li se investiranjem u XG-PON štite već postojeće investicije u GPON mrežu, odnosno, prevedeno na tehnički jezik, da li XG-PON može da koegzistira na istoj optičkoj infrastrukturi sa postojećom GPON tehnologijom? I tu je pronađeno optimalno rešenje. Izabrana je oprema koja podržava oba opsega talasnih dužina, čime je dobijena mogućnost pružanja 1 Gbps i 10 Gbps servisa istovremeno.

Konačno, poslednje veliko pitanje je bilo: kako izmeriti brzinu od 10 Gbps u kućnim uslovima? Za početak, povezana su 4 računara na sva 4 gigabitna porta ONTa (korisničkog uređaja) i pokrenut je istovremeni speedtest ka različitim serverima u zemlji. Svaki od 4 računara je izmerio maksimalnu moguću brzinu na LAN portu, što znači da je već postignuta brzina do 4 Gbps. Kada su povezani i dodatni uređaji preko 5 GHz WiFi mreže ONT-a, ostvareno je preko 5 Gbps. Onda se došlo na ideju da se iskoristi TR-143. TR-143 (Technical Report 143 Broadband Foruma) definiše načine merenja korisničkog iskustva putem emulacije saobraćaja i definiše skup aktivnih testova kojima se mogu meriti performanse konekcije. Pokretanjem niza testova (konkretno upload/download diagnostics) dobijeni su željeni rezultati.

U kontekstu poslednjih dešavanja vezanih za pandemiju virusa COVID-19 pokazalo se, više nego ikada, da je povezanost tehnologijama ultra-visokih kapaciteta od najvećeg značaja za zdravo i prosperitetno društvo. Orion telekom je shvatio svoju ulogu u svemu ovome, te je uvođenjem XG-PON tehnologije postao prvi lokalni, ali i regionalni provajder, koji je otvorio vrata potpuno novim uslugama, od multimedijalnih poslovnih aplikacija i video sadržaja ultra visoke rezolucije, pa do pametnih kuća, gaming-a u realnom vremenu, e-Health aplikacija i virtuelne stvarnosti. Portfolio Internet usluga i paketa pod imenom GIGANT, koji se oslanjanju na ovu tehnologiju, biće dostupni za svaki dom/kancelariju na Orion optičkoj mreži u narednim mesecima.

Više informacija: oriontelekom.rs

© 2020 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela