Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » HUAWEI – Da li je doba veštačke inteligencije stiglo?

Biti pionir i inovator nikada nije bilo lako, a uvek je sa sobom nosilo izvesnu stigmu, jer, ko bi ikada poverovao da ljudi mogu da komuniciraju na velikoj udaljenosti, pomoću dva uređaja koja čak nisu ni fizički povezana? Ta dva uređaja danas se broje milionima širom sveta, kablovi su otišli u prošlost, a budućnost je, sasvim sigurno, stigla!

 

huawei-kirin-970

 

Kao jedan od najvećih inovatora u oblasti tehnologije i mobilnih uređaja koji menjaju svet, Huawei čvrsto prati svoju futurističku viziju da korisnicima pruži iskustvo koje smo, do nedavno, mogli da vidimo samo na u filmu. Huawei nije jedina kompanija koja je svoj dugogodišnji rad posvetila razvoju i inovativnosti. Ipak, jedna je od prvih koje ovakva dostignuća ne čuvaju u svojim naučnim institutima, već ih odvažno stvaljaju u ruke svojih korisnika. I baš kada se učinilo da su pametni telefoni prestali da evoluiraju, došao je trenutak da oni postanu inteligentne mašine. Umesto da neprekidnog povećavanja ekrana, poboljšavanja procesora i produžavanja trajanja baterije, Huawei je odlučio da krene u potpuno drugom pravcu i predstavio prvu procesorsku jedinicu sa neuronskom mrežom primenivši jedan, do skoro futuristički, koncept – veštačku inteligenciju.

 

Umesto da linearno izvršavaju zadatke koje im je korisnik zadao, Huawei je radio na razvoju uređaja koji će biti sposobni da analiziraju i shvate potrebe korisnika, a zatim i odgovore na njih što bolje mogu. Na tom principu je razvijen Kirin 970 – prvi procesor za pametne telefone sa veštačkom inteligencijom. Huawei je ostvario svoj san da primeni strategiju veštačke inteligencije koja koristi moćne računarske sposobnosti klauda i izvore podataka, kao i sposobnost obrade informacija na uređaju na brz, personalizovan i privatan način i stvori uređaj nove ere: prvi inteligentni telefon Mate 10 Pro.

 

Ono čemu Huawei svakako teži je kreiranje telefona koji će, zahvaljujući mobilnoj veštačkoj inteligenciji moći da uče, slušaju, čitaju, čak i da razumeju kako razmišljamo, telefona koji će analizirati naše ponašanje i predviđati potrebe tako što će nuditi savršeno prilagođene informacije tačno onda kada su potrebne. Uzmimo primer prepoznavanja slike – tradicionalni algoritam mora svaku analiziranu sliku da rastavi na sastavne delove i provuče je kroz filtere koji traže šeme, koje se zatim upoređuju sa informacijama iz baze podataka u potrazi za odgovarajućim rezultatom. Nasuprot tome, veštačka inteligencija ,,vidi“ slike na mnogo humaniji način, posmatrajuć ih kao celinu i pretpostavljajući njihovu sadržinu na osnovu glavnih odlika, baš kao što mi možemo da prepoznamo mačku kada gledamo film o tigrovima ili vidimo dečiji crtež.

 

Upotrebom veštačke inteligencije napravljen je ogroman iskorak u oblastima obrade podataka, kvaliteta slike i dužine trajanja baterije, koje su od kritičnog značaja za mobilne uređaje. Huawei će uskoro ponosno predstaviti svoje najnovije revolucionarno dostignuće – Huawei P20 Pro. Da li će ovo biti sledeći korak u približavanju AI koncepta (od Artificial Intelligenceveštačka inteligencija) svakodnevnoj upotrebi? Odgovor na ovo pitanje stiže sa prvim danima proleća ove godine na globalnom lansiranju modela Huawei P20 Pro u Parizu.

 

© 2018 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela