Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » Evropljani ulažu u iskustva – dve trećine Srba će više trošiti na iskustva u 2024. godini


U godini kada će se u Evropi održati nekoliko globalnih sportskih događaja, velikih muzičkih turneja i međunarodnih filmskih festivala, Mastercard objavljuje rezultate novog istraživanja koje daje detaljne uvide u preferencije potrošača kada su u pitanju iskustva u „srcu svetskog turizma“.

Evropa se već tradicionalno nalazi na vrhu liste najposećenijih turističkih destinacija –  u 2023. godini, privukla je neverovatnih 700 miliona turista. Prema novom Mastercard istraživanju koje je obuhvatilo preko 16.000 potrošača, u ovoj godini će Evropljanima, ali i svim njihovim posetiocima, dragoceni trenuci biti podjednako bitni, te skoro 9 od 10 (88%) ispitanika navodi kako planira da potroši isto, ili više, novca na iskustva u 2024. u poređenju sa 2023. godinom, a isto je izjavilo i 61% ispitanika iz Srbije.

Izvor: Mastercard

Raja Radžamanar, direktor marketinga i komunikacija u kompaniji Mastercard, ističe: „Nije ni čudo što Evropljani cene iskustva više nego ikada ranije. Evropa je kolevka bogatog kulturnog nasleđa, sjajnih sportskih i muzičkih događaja i neverovatnih destinacija što je čini idealnom pozornicom za kreiranje uspomena koje traju ceo život.

Naš cilj je da Priceless inicijativom povežemo ljude međusobno, ali i da povežemo svakog pojedinca sa ličnim strastima i svrhom. Ovo istraživanje pomaže da dobijemo uvide u to šta će ljudima biti važno u predstojećem periodu i na koji način možemo da obogatimo njihovu svakodnevicu. Danas nudimo ogroman broj neprocenjivih iskustava u preko 30 destinacija širom sveta. Kako se pripremamo za značajno leto u Evropi, ta iskustva uključuju i neke od najuzbudljivijih događaja na svetu, poput Finala UEFA Lige šampiona, Kanskog filmskog festivala, Rolan Garosa, stotina Live Nation koncerata i mnogih drugih.“

Trend rasta potrošnje na nematerijalne u odnosu na materijalne proizvode beleže i podaci Mastercard Ekonomskog instituta. Oni otkrivaju da je udeo potrošnje na iskustva kao što su putovanja ili večere u restoranima porastao u 2023. na 22% ukupne evropske potrošnje, sa 19% koliko je iznosio 2019. godine. Sa druge strane, udeo potrošnje na materijalna dobra ostao je stabilan.

Natalia Lehmanova, glavni ekonomista za Evropu iz Mastercard Ekonomskog Instituta, komentariše: „Potrošači su se nesumnjivo suočili sa izazovnim izborima po pitanju toga za šta će izdvajati novac tokom proteklih nekoliko godina. Uprkos tome, davanje važnosti bitnim iskustvima nije nestalo. Kako se turbulencija koju su izazvale inflacija i visoke kamatne stope postepeno smiruje, potrošači će sada verovatno usmeriti više novca na diskrecionu potrošnju. Spektakularni događaji poput velikih sportskih takmičenja, turneja velikih izvođača i međunarodni filmski festivali će verovatno biti pri vrhu šoping liste Evropljana.”

Istraživanje otkriva da je, kada je reč o iskustvima, najveći broj ispitanika naveo kako se raduje putovanjima, a zatim slede posete koncertima, događaji na otvorenom, kulinarska putovanja i spa vikendi.Putovanja i vreme provedeno sa porodicom su iskustva na koja Srbi najviše troše, što je izjavilo 51 i 40 odsto ispitanika.

Kada je reč o razlozima zbog kojih se novac prvenstveno izdvaja za iskustva, „neopipljiva“ korist navodi se kao ključni motivator. Skoro 4 od 5 (78%) evropskih i 74% srpskih ispitanika navelo je da se potrošnja na iskustva obično ili uvek isplati, dok je samo 4% njih koji smatraju da je retko vredno ulaganja. 29% potrošača kada pravi finansijski plan, kao najvažnije ističe štednju za određena iskustva.

40% evropskih i 42% srpskih ispitanika je reklo kako im iskustva donose najbolje uspomene, a više od trećine (35%) Evropljana i čak 45% Srba izjavilo je kako im je određeno iskustvo promenilo poglede na svet, dok 33% naglašava da im zajednička iskustva sa drugima obogaćuju život, bilo da je to putovanje, neku kulturni događaj ili jednostavno uživanje u zajedničkom obroku. Skoro polovina (41%) ispitanika rekla je kako kada odlučuju da li će potrošiti novac na neko iskustvo, gledaju da li je ono jedinstveno, jer im je ambicija da stvaraju doživotna sećanja – to je odgovor koji je dalo i 45% ispitanika iz Srbije.

Spomenuta ambicija podstiče i putovanja, pa tako 26% ljudi kaže da je to glavni razlog zbog kojeg putuju, a 41% bi čak otputovao u drugu zemlju ili na drugi kontinent samo zarad nekog iskustva.

Mastercard je dugogodišnji partner desetinama najpoznatijih evropskih institucija za zabavu i sport. Ovogodišnja postava uključuje, između mnogih drugih, finale UEFA Lige šampiona na Vembliju, Rolan Garos, Kanski festival, Berlinale Film Festival i League of Legends turniri, kao i stotine Live Nation koncerata na više evropskih tržišta.© 2024 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela