Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » 4 mita o 4K televizorima

Iako ima negativan prizvuk, Crni petak je omiljeni praznik ljubitelja dobre kupovine, ali i proizvođača, koji vole da iskoriste dobru priliku da svoje proizvode ponude po povoljnim cenama

 

LG PRIME UHD UF950V_Fotografija 1

 

 

Među brojnim proizvodima sa akcijskim cenama, svakako će jedan od najtraženijih biti svakako omiljeni praznični prijatelj mnogih porodica – televizor. Međutim, kako izabrati pravi, u moru nepoznatih termina koje nam donosi savremena tehnologija? Kompanija LG Electronics odlučila je da se uhvati u koštac sa najčešćim mitovima vezanim baš za tehnologiju koju poseduju najnoviji uređaji ove kompanije – 4K.

 

„4K televizori su preskupiʺ

U skladu sa sve boljim uslovima za proizvodnju, kao i većom konkurencijom na tržištu, cene 4K televizora su drastično opale u poslednjih nekoliko godina. Iako

još uvek skup za standarde televizora, cena prvog LG 4K OLED televizora daleko je povoljnija nego prilikom prvog predstavljanja, pre tri godine. Ipak, neverovatan kvalitet slike i kombinovanje prednosti Ultra HD sa OLED tehnologijom pruža korisnicima potpuno novi nivo kućne zabave, što je svakako dobar razlog da se ovaj uređaj nađe na šoping listi.

 

„Postoji malo dostupnog 4K sadržajaʺ

Svi se dobro sećamo iščekivanja da se naš omiljeni blokbaster pojavi na nekom od formata dostupnih za gledanje kod kuće. Najpre smo cupkali u video klubovima da iznajmimo VHS kasetu, a zatim kod lokalnog prodavca DVD diskova. Međutim, streaming video formati uneli su revoluciju, jer emiteri kao što su Netflix, Amazon Prime i YouTube već pružaju veliku količinu sadržaja u 4K formatu. Primera radi, 20 odsto kompletnog sadržaja koji nudi Netflix je u 4K formatu.

 

„Broj piksela određuje kvalitet slikeʺ

Jedna od najčešćih zabluda jeste vezana za faktor koji je odgovoran za kvalitet slike. Malo ljudi zna da su to baš podpikseli ekrana, a ne pikseli. Kao i u digitalnoj fotografiji, pikseli su važan deo priče, ali ne i najbitniji. Profesionalci ocenjuju kvalitet televizijskog ekrana prema sposobnosti da reši problem prikaza linija i razmaka koji poseduju osvetljenje, kontrast i elemente boje. Rezolucija 4K televizora se definiše uz pomoć 3.840 i 2.160 linija i razmaka, a ovaj uređaj poseduje bele podpiksele sa dodatkom crvenih, zelenih i plavih piksela, kako bi emitovao svetliju sliku. Dodatno, RGBW tehnologija primenjuje četiri sekvencijalno kružne kombinacije podpiksela, RGB, WRG, BWR i GBW, čime pruža mogućnost 4K televizorima da proizvedu svetliju sliku u odnosu na televizore sa RGB tehnologijom, istovremeno koristeći istu količinu električne energije.

 

„8K tehnologija stiže uskoroʺ

U oktobru, kompanija Sharp predstavila je prvi televizor sa 8K tehnologijom, dijagonale 85 inča i naravno, podjednako impozantnom cenom od 130.000 dolara. Drugim rečima, 8K televizori su, za sada, ipak dosta daleko. Postoje predviđanja da će globalna prodaja 8K televizora doživeti pomak tek uoči Olimpijade u Japanu 2020. godine, međutim čak i nakon toga se ne očekuje da će njihova prodaja preći brojku od milion primeraka.

 

 

 

 

© 2015 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela