Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Hardware » ADATA Swordfish donosi nisku cenu po gigabajtu

ADATA Swordfish je ono što vam je potrebno ukoliko želite da obezbedite bolje performanse od SATA diskova i SSD-ova, a pri tome niste spremni da potrošite previše novca. Disk postoji u kapacitetima od 250 GB, 500 GB, 1 TB i 2 TB, a nama je na test stigao model od 1 TB. Suštinski, jedina razlika među njima i jeste u kapacitetu, tako da sve što važi za ovaj primerak, važi i za sve ostale varijante kapaciteta.

adata swordfish 2

Drajv ima PCIe Gen3x4 interfejs i dolazi u uobičajenim M.2 2280 dimenzijama (dugačak je 80 mm), tako da pasuje u većinu desktop M.2 slotova sa podrškom za PCIe 3.0. Opremljen je triple-level-cell (TCL) fleš memorijom sa 96 nivoa. U pitanju su Toshiba/Sandisk čipovi, koje je ADATA rebrendirao kao „3D NAND flash“. Zbog smanjenja cene, drajv nema instaliran DRAM keš modul. Kao i većina ADATA SSD-ova namenjenih širokoj populaciji korisnika, i ovaj disk je fokusiran na obezbeđivanje optimalnog odnosa cene u odnosu na performanse. Na taj način korisnicima je obezbeđeno da za relativno malu količinu novca unaprede svoje sisteme brzim NVMe drajvom najnovije generacije.

Swordfish je zasnovan na Realtek-ovom entry-level NVMe SSD kontroleru (Realtek RTS5763DL) sa četiri kanala, kao i full PCIe x4 interfejsom i podrškom za AES enkripciju. Drugim rečima, ovaj drajv donosi i nešto što nismo očekivali kod niskobudžetnih SSD-ova – AES 256-bit enkripciju. Maksimalna sekvencijalna brzina čitanja podataka je 1.800 MBps, dok je maksimalna sekvencijalna brzina pisanja 1.200 MBps. To nisu najveće brzine među NVMe SSD-ovima, ali ideja Swordfish-a i nije bila da bude brzinski rekorder, već da ponudi najbolji odnos cene po gigabajtu u klasi. ADATA je ovaj disk opremila i sa LDPC (Low-Density Parity-Check) tehnologijom za korekciju grešaka, koja obezbeđuje detektovanje i popravak grešaka, čime se povećava integritet podataka, a samim tim produžava njihov životni vek.

Ukratko, ovo je drajv koji omogućava korisnicima da za malo novca dobiju SSD koji će svakako biti brži od klasičnog SATA diska ili SATA SSD-a. Model koji smo testirali ima dovoljno prostora i za smeštanje operativnog sistema i za zahtevne aplikacije i igre, koje će uz njegovu pomoć postati responsivnije i učitavaće se mnogo brže. U svakom slučaju radi se o jednom od najjeftinijih načina za upgrade storidža, koji će pri tome obezbediti zavidan skok ukupnih performansi u radu računara.

Cena: 18.440 rsd.

Kontakt: ADATA

Izvor: ICT Vesti

© 2021 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela