Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Edukacija » Saveti za čuvanje električnih trotineta tokom zime

Sezona vožnje električnih trotineta se završila – kiša i hladni vremenski uslovi nisu pogodni za njihovu vožnju, pa je vreme da se odlože do prolećne sezone. S obzirom da je u Srbiji sve više vozača električnih trotineta, a vrlo malo informacija, rešili smo da pitamo profesionalce šta oni preporučuju da se uradi sa električnim trotinetima tokom zimske sezone. Kontaktirali smo Ooter Scooter, ovlašćeni servis za Xiaomi i Ring trotinete, čiji serviseri su sa nama podelili nekoliko korisnih informacija.

naslovna slika

Vodite računa o bateriji

U vansezonskom periodu koji traje od oktobra do aprila, električni trotineti se praktično uopšte ne voze. Stoje parkirani u garaži, na terasi, ili u hodniku stana. Iako se oni tada ne koriste, preporučljivo je da povremeno, jednom mesečno, ili makar jednom u dva meseca, uključite trotinet na punjač i dopunite baterije. To „osvežavanje“ učiniće baterije dugotrajnijim kad krene sezona za njihovu vožnju.

Ne držite trotinet na hladnoći

Znamo da zbog nedostatka prostora nemaju baš svi uslove za pravilno čuvanje trotineta tokom zime. Mnogi ih drže na (zatvorenim) terasama ili u garažama, možda neko čak i na otvorenoj terasi. U svakom slučaju, idealno je da električni trotinet svoj „zimski san“ odleži na sobnoj temperaturi. On ne zauzima mnogo prostora, pa sigurno može da se nađe neki kutak u stanu za njega. A postoje i posebni nosači uz čiju pomoć mogu da se okače na zid i time zauzmu još manju površinu. Čuvanje na sobnoj temperaturi je dobro kako za bateriju, tako i za elektroniku električnog trotineta, pa će on biti u optimalnom stanju za sledeću sezonu.

skladistenje

Pravilno održavanje guma

Jedan od najčešćih problema sa električnim trotinetima je pucanje guma. To se uglavnom dešava dva razloga – ili su one nedovoljno napumpane, ili su previše napumpane. Nedovoljno napumpane gume su suviše mekane, pa uletanje u rupu ili neku veću neravninu prilikom vožnje rezultuje oštećenjem felne, koje kasnije dovodi do preranog pucanja gume. A kada su gume previše napumpane, gume pucaju zbog prevelikog pritiska. Zato, i tokom sezone vožnje i tokom zimske sezone potrudite se da gume budu napumpane na odgovarajući pritisak. Ako koristite standardne gume prečnika 8.5“, potrebno ih je napumpati na 3.5 bara, a ukoliko ste stavili gume od 10“, njih treba pumpati na 2.1 bar.

Naravno, postoje i pune gume, koje eliminišu probleme sa pucanjem, ali napominjemo da ni one nisu idealno rešenje. Pune gume su tvrđe od standardnih i dovode do pojačanih vibracija trotineta tokom vožnje, pa na duži vremenski rok mogu da prouzrokuju mnogo ozbiljnije probleme – da se rasklima šipka volana trotineta, da se ošteti elektronika…, a da ne pričamo da je vožnja sa njima mnogo „tvrđa“. Ako baš želite da imate pune gume, serviseri iz Ooter servisa preporučuju da se one postave samo na zadnji točak (u takvoj varijanti se, recimo, ne gubi garancija za Ring trotinete).

gume 2

Šta ako se trotinet vozi u zimskoj sezoni?

Tokom jeseni i zime ima puno kišnih i snežnih dana, po kojima se vožnja električnih trotineta nikako ne preporučuje. Vlaga će oštetiti elektroniku i/ili bateriju, a njihove popravke nisu ni malo jeftine. Takođe, vožnja po vlažnom vremenu nosi i druge opasnosti – lako proklizavanje i znatno se povećavaju šanse za padove. Istraživanja koja su sprovođena po svetu ukazuju da najklizaviju površinu čini navlaženo otpalo lišće, kojih u jesenjim danima ima bukvalno svuda. A pored lišća, potrebno je obratiti pažnju i na bele površine na pešačkim prelazima.

Ako baš želite da se vozite tokom jeseni ili zime, obavezno stavite masku na lice, kacigu na glavu, rukavice na ruke i obucite jaknu koja ne propušta vetar. I naravno, vozite oprezno i sporije – s pola gasa.

A pred početak sezone?

Preporuka je da pred početak svake sezone obavite redovan prolećni servis električnog trotineta. Tu će se proveriti stanje guma, baterije, elektronike i mehanike, dotegnuti šrafovi, podesiti kočnice i generalno dovesti trotinet u optimalno stanje za uživanje u vožnji.

* * *

Zahvaljujemo se Ooter Scooter-u, ovlašćenom servisu za Xiaomi i Ring električne trotinete, na pomoći prilikom realizacije ovog teksta.

Ooter Company
Koče Popovića 1, Beograd
064/23-23-221

 

© 2021 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela