Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Edukacija » Kako da svoj sajt lansirate u vrh Google pretrage

Svakom vlasniku zaigra srce kad vidi svoj sajt u vrhu rezultata pretrage na Google-u i drugim pretraživačima, za njemu bitne ključne reči.

Optimizovan sajt koji se dobro kotira u pretrazi doneće vam mnoštvo posetilaca i to besplatno. Ne samo da ćete uštedeti novac koji bi morali da uložite u oglašavanje, nego je i kvalitet ovakvih posetilaca najčešće mnogo bolji od onih koji stižu preko društvenih mreža i raznih drugih izvora, jer su u pitanju ljudi koji traže baš ono što vi nudite i za šta ste optimizovali sajt.

Rangiranje na pretrazivacima 2

Kako do što boljeg rezultata?

Optimizacija počinje već prilikom odabira naziva domena. Ukoliko ključnu reč, koja opisuje čime se bavite, stavite u naziv domena, to će vam dosta pomoći prilikom rangiranja. Pored toga, Google daje prednost „lokalnim“ domenima, pa će sajt sa domenom .RS bolje proći od istog sajta sa domenom .COM ili .ORG, kada se pretražuje iz Srbije. Na primer, ukoliko se vaša firma bavi hostingom, naziv domena kao što je www.superhosting.rs predstavlja odličan izbor.

Optimizacija za mobilne uređaje

S obzirom da se u svetu više od polovine ukupnog broja pretraga vrši sa mobilnih telefona, ne čudi što je optimizacija za takve uređaje bitan faktor. Sadržaj mora lepo izgledati na uređajima sa malim ekranom, pa je responsivni dizajn neizostavni deo sajta koji pretenduje na dobro rangiranje u pretrazi.

Brzina učitavanja sajta

Istraživanja su pokazala da postajemo sve nestrpljiviji, pa čak i malo sporije učitavanje sajta može dovesti do toga da korisnik zatvori taj prozor i odustane. Toga je svestan i Google, pa je brzina učitavanja sajta takođe bitan parametar. Brzina se postiže na dva načina. Prvi je optimizacijom samog sajta, kako koda i dizajna, tako i sadržaja. Nemojte pasti u zamku dizajna i opteretiti sajt raznim dodacima i efektima, kako bi izgledao atraktivnije. Čist i jednostavan dizajn je najčešće bolje rešenje.

Drugi bitni element brzine hosting provajder. Da li ste se nekad zapitali otkud onolike razlike u ceni za na izgled sličnu ponudu? Jedan od načina na koji hosting kompanije štede je i gomilanje sajtova na jedan server. U takvim situacijama neočekivano velika posećenost ili greška u kodu na jednom sajtu može izazvati usporenje svih sajtova koji se nalaze na istom serveru. Tako možete platiti visoku cenu za „uštedu“ koju ste napravili prilikom odabira hosting provajdera.

Dobre hosting kompanije nude i dodatna rešenja za ubrzavanje učitavanja sajta. Jedna od takvih je i Superhosting koja nudi alate za ubrzanje sajta, kao što su Memcached i Redis, ali i SuperCache koji su sami razvili za potrebe svojih korisnika. Sajtovi hostovani kod njih će se, zahvaljujući svemu tome, brže učitavati, a samim tim biti i bolje rangirani.

Sadržaj i ključne reči

Za kraj smo ostavili ključne reči, ne zato što su najmanje bitne (a nisu manje bitne od drugih navedenih faktora, naprotiv), nego zato što su najpoznatiji deo SEO (Search Engine Optimisation) procesa. Sadržaj sajta je i dalje najmerodavniji kada se određuje redosled u pretrazi.

U davna vremena je bilo dovoljno pri kraju stranice staviti nevidljivi tekst (ispisan veoma sitnim fontom u boji pozadine, tako da se ne vidi prilikom normalnog pregledanja sajta) sa gomilom ključnih reči koje se ponavljaju, ali ta taktika godinama ne samo da ne donosi dobre rezultate, nego će vam doneti i negativne poene. Danas je ključ u optimizaciji. Ključne reči se moraju ponavljati u sadržaju stranice, ali bez preterivanja. Što prirodnije, to bolje. Pored toga, kopiranje sadržaja sa drugih sajtova će rezultovati u vašem lošijem rangiranju. Originalni sadržaj je ono što će vam doneti uspeh.

Čarobni štapić

Ne postoji čarobni štapić koji će vam garantovati uspeh i dobro rangiranje na pretraživačima. Preveliki je novac u pitanju i brojne su zloupotrebe, pa se algoritmi koji određuju redosled u pretrazi čuvaju kao stroga poslovna tajna, a i relativno često menjaju i optimizuju, kako bi pratili trendove.

Sve navedeno je samo deo velike slagalice, u kojoj ima delova koje nismo obuhvatili jer bi tekst bio preobiman. Uostalom, o optimizaciji za pretraživače se pišu čitave knjige. Jedno je sigurno. Ako pratite preporuke koje smo naveli u ovom tekstu, vaš sajt će sigurno biti mnogo bolje rangiran nego bez njih. Vidimo se na prvoj strani Google pretrage.

© 2021 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela