Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Aktuelno » Vodič za preživljavanje letnjih vrućina u gradu

Talasi visokih temperatura, koji predstavljaju ozbiljan rizik po zdravlje, sve su češći u Evropi. Istovremeno, mnogo stambenih zgrada, javnih institucija i radnih mesta i dalje nema odgovarajuću klimatizaciju. Prekomerna upotreba klima uređaja, pogotovo u danima kada su temperature izuzetno visoke, može imati nepovoljne efekte – ali praćenje određenih smernica pomoći će vam da održavate unutrašnju temperaturu koja je prijatna za organizam.

 

LG DUAL Inverter klima uređaji_2

 

Kao što verovatno primećujete i na sopstvenoj koži, Evropljani tokom leta sve češće moraju da se nose sa ekstremnim temperaturama: dugi toplotni talasi, koji nisu bez rizika po zdravlje, postaju sve učestaliji na kontinentu. Ako posmatramo poslednjih 500 godina, pet najtoplijih kontinentalnih leta zabeleženo je u zadnjih 15 godina, a rezultat ovog trenda su i brojni smrtni slučajevi – čak i tamo gde ih ne bismo očekivali, poput zemalja severne Evrope.

Vrućine svakako nisu jedini problem sa kojim se suočavamo, ali pitanje koje zabrinjava je koliko spoljašnja temperatura prekoračuje uobičajeni nivo, tj. kako toplotni talasi utiču na ljude koji su navikli na prosečne letnje temperature. Na primer, u južnoj Španiji, temperature od oko 40 stepeni računaju se u samo još jedan uobičajen letnji dan, dok u severnoj Nemačkoj mnogima može biti potrebna lekarska pomoć i na 30 stepeni. Visoke temperature pogotovo predstavljaju povećan rizik po zdravlje starijih i bolesnih ljudi, kao i za one koji rade na otvorenom, u poljoprivredi ili građevinarstvu.

U svetlu ovih informacija, zanimljivo je da mnoge stambene zgrade, javne institucije i radna mesta u Evropi nisu klimatizovana. Do sada, klimatizacija se više računala u komfor nego u nužnost – na primer, u Nemačkoj je samo dva odsto domova opremljeno klima uređajima. Međutim, kako oni postaju sve potrebniji i rasprostranjeniji, pojavljuje se i pitanje njihovog izbora, sa posebnim naglaskom na energetsku efikasnost.

Zašto je ovo važno? Zato što prosečna efikasnost kupljene opreme za klimatizaciju, na globalnom nivou, dostiže tek polovinu prosečne energetske efikasnosti uređaja dostupnih na tržištu, a samo jednu trećinu efikasnosti najbolje dostupne tehnologije u ovom polju.

Energetska efikasnost je ključna kako za zaštitu životne sredine, tako i za umanjenje svakodnevnih troškova električne energije. Međutim, osim što je bitno da se klima uređaji koriste na ekološki osvešćen način, zdravstveni razlozi za njihovo racionalno korišćenje još su značajniji. Na primer – iako uključivanje klime do ledenih temperatura može biti veoma primamljivo tokom velikih vrućina, to svakako nije dobro ni za potrošnju električne energije, a ni za vaše zdravlje.

Opšta je preporuka da razlika u temperaturi u zatvorenom prostoru u odnosu na spoljnu temperaturu ne prelazi 8-10 stepeni Celzijusa. Na ovaj način, telu se pruža prilika da se aklimatizuje“, ističe Nenad Črnila, project manager za klimatizaciju iz LG Srbija. Osim toga, savet je da se unutrašnja jedinica postavi tako da hladan vazduh iz klime nema direktan uticaj na korisnike u klimatizovanim prostorijama.

Pažljivom upotrebom klima uređaja ne samo da izbegavate zdravstvene probleme, već i održavate optimalan nivo performansi svog organizma. Konkretno – ako je ljudima hladno, oni troše više energije na zagrevanje, tako da im ostaje manje energije za koncentraciju, razmišljanje i kreativnost. Prema istraživanju koje su sproveli naučnici na Helsinškom tehnološkom univerzitetu3, ljudi su najefikasniji na temperaturama oko 22 stepena, a radni performans se pogoršava na više od 23-24 stepena.

 

LG saveti za korišćenje klima uređaja:

 

·         Ako želite efikasnu i tihu klimatizaciju, izbegavajte prenosne klima uređaje.

·         Uvek birajte uređaj sa rejtingom energetske efikasnosti od najmanje A+.

·         Izbegavajte kupovinu opreme nepoznatog porekla. Neizvesnost njenog stanja i (ne)dostupnost rezervnih delova su nepotreban rizik, a ta vrsta opreme često je bučna i  nije energetski efikasna.

·         Isključite klima uređaj kada niko nije kod kuće.

·         Sa funkcijama pametne kontrole, rad klima uređaja se u svakom trenutku može regulisati daljinski, tako da se on koristi samo kada je to potrebno.

·         Redovno čistite klima uređaj, a po potrebi i menjajte filtere, kako bi vazduh ostao čist.

·         Ono što operater radi u kancelariji, vi radite kod kuće: kontrolišite i održavajte dobro stanje unutrašnjih i spoljašnjih jedinica klima uređaja.

·         Nikada nemojte previše rashladiti sobu. Klima uređaj treba da bude podešen na temperaturu ne nižu od osam stepeni u odnosu na spoljašnju, jer je to odnos koji prosečno ljudsko telo može da toleriše.

·         Izbegavajte direktan protok vazduha iz uređaja. Ne gledajte televiziju i ne spavajte tamo gde klima uređaj direktno duva.

 

© 2019 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela