Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Aktuelno » Srbija svojom tehnologijom osvaja Bliski istok

Srbija će se u sklopu šireg predstavljanja na Svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai prvi put predstaviti i na GITEX-u, koji je ove godine prerastao u najveći tehnološki događaj u svetu i u regionu Srednjeg istoka i Severne Afrike (MENA), a koji će se održati od 17. do 21. oktobra u Dubaiju.

Srbija se na GITEX-u predstavlja pod brendom Srbija stvara tehnologiju / Serbia creates tech, a učešće je potvrdilo 11 odabranih kompanija i institucija: Državni data centar, Biosens Institut, Institut za veštačku inteligenciju i osam IT kompanija (“ZESIUM MOBILE”, “SAGA”, “CodeIT”, “DEVTECH”, “BRAINEERING IT SOLUTIONS”, “QUANTOX”, “TELEGROUP”, “EGZAКTA ADVISORY”).

 

srbija gitex

 

“GITEX okuplja globalne lidere visoko tehnološke industrije, startapove i inovatore koji menjaju svet i zbog toga predstavlja veliku šansu za Srbiju da prikaže celom svetu svoje inovacije na polju digitalne tehnologije i stručnjake koji stoje rame uz rame sa stručnjacima iz najrazvijenijih zemalja sveta. Ovo je prvi put da Srbija na ovako strateški i organizovan način učestvuje na najvećem tehnološkom događaju i to istovremeno i usklađeno sa nastupom na EXPO 2020 Dubai. Srbija će svojom tehnologijom osvojiti Bliski istok”, izjavila je Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade i zamenica Generalne komesarke Srbije za Expo Dubai 2020.

Sveobuhvatnim nastupom na Gitexu predstavićemo zbog čega nas nazivaju “Silicijumskom dolinom Balkana”, kako smo postali lideri na polju Blockchain tehnologije i centar visoko obrazovanih talenata, ali i pokazati zbog čega je važno da kao jedna od retkih zemalja u Evropi i svetu posedujemo Strategiju za razvoj veštačke inteligencije.

“Svetu ćemo prezentovati Srbiju kao zemlju kreativnosti, inovativnosti i inženjerske izvrsnosti, gde globalne kompanije otvaraju svoje razvojne centre, a lokalne kompanije stvaraju globalno uspešna rešenja. Predstavićemo zemlju gde se veštačka inteligencija izučava u osnovnoj školi, a već su osmaci obučeni za programiranje. Zemlju koja ima najveći i najmoderniji data centar u ovom delu sveta i gde je digitalizacija uprave postala nacionalni ponos. Istovremeno, našim inovativnim kompanijama i startapima stavićemo na raspolaganje sve naše kontakte iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i regiona Bliskog Istoka, globalnih kompanija i investitora, i na taj način uložiti u njihov uspeh”, izjavila je Marta Arsovska Tomovska, direktor u Kabinetu predsednice Vlade Republike Srbije i jedna od pet naših panelista na globalnim konferencijama koji se održavaju u sklopu GITEX-a.

Pored Tomovske, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović, direktor tima za IT i preduzetništvo u Kabinetu predsednice Vlade Republike Srbije Nenad Paunović, kao i direktori naših kompanija u oblasti brokčejna i veštačke inteligencije Ivan Bjelajac i Vladimir Crnojević – učestvovaće i na specijalizovanim konferencijama na teme: pametni gradovi, inovacijski ekosistem i podsticaji, veštačka inteligencija u poljoprivredi i blokčejn, gde će razmeniti mišljenja i iskustva u oblasti visoko razvijenih tehnologija i dostignuća sa kolegama iz drugih zemalja.

“GITEX će biti jedinstvena prilika da se na velikoj međunarodnoj pozornici predstavi institut BioSens sa svojim inovativnim rešenjima u domenu primene informacionih tehnologija u poljoprivredi i proizvodnji hrane. GITEX je izuzetno značajna manifestacija i jedna od najvećih tog tipa na svetu, gde se predstavljaju najvažniji dometi u svetu informacionih tehnologija. Održava se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u kojima postoji značajna svest o nedostatku hrane u budućnosti i potrebama za investiranje u savremenu proizvodnju hrane. Stoga smatram da je ovo pravo mesto da Institut BioSens predstavi svoje rezultate i postignuta istraživanja u saradnji sa industrijom, a sve u cilju obezbeđivanja hrane budućnosti za globalnu populaciju koja raste“, ističe direktor BioSense instituta Vladimir Crnojević.

U okviru nastupa Srbije, Fondacija Petlja koja je osnovana sa ciljem unapređivanja algoritamske pismenosti u Srbiji, održaće predavanje na temu Python / Pygame za 240 najboljih đaka srednjih škola iz Emirata.

Vlada Republike Srbije će takođe po prvi put predstaviti izabrane startapove iz naše zemlje na GITEX Future Stars 2021 – najvećem događaju posvećenom razvoju startapova u regionu Bliskog Istoka, Severne Afrike i Južne Azije, koji se održava u okviru GITEX konferencije.

Startapi koje će predstavljajti Srbiju na GITEX Future Stars su: „Joberty Technologies”, “Kredium”, “White Lemur”, “Stock Studio”, “VizLore Digital Asset Management” i “Deep Blue Sea Studio” i dolaze iz oblasti društvenih mreža, FinTech-a, veštačke inteligencije, zaštite životne sredine i korporativnog softvera. Svi startapi imaju mogućnost da se prijave i za „Supernova izazov“, gde će najbolji biti nagrađen sa čak 200.000 dolara.

„Imajući u vidu da na ovom globalnom događaju svoje ućešće već tradicionalno potvrđuju najveće svetske IT kompanije, investicioni fondovi i investitori, kao i da organizatori najavljuju okupljanje više od 750 startapova iz 75 država koji će se predstaviti pred 400 VC fondova i investitora iz više od 30 zemalja, nastup srpskih kompanija na GFS i GITEX-u smatramo investicijom u razvoj domaće startap scene“, ističe Ilić.

Podršku nastupu Srbije na GITEX-u pružaju Kabinet Predsednice Vlade Republike Srbije, Privredna komora Srbije i Razvojna Agencija Srbije, koja će svakodnevno prezentovati prednosti i šanse za investiranje u našu zemlju.

© 2021 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela