Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Aktuelno » Radeon R9 280X

Za razliku od modela Radeon R9 270X koji smo vam nedavno predstavili, Radeon R9 280X je nešto brži grafički akcelerator i cilja prvenstveno na najzahtevnije gejmere i ljubitelje multimedije visoke definicije. Njegovo srce čini Tahiti grafički čip koji je izrađen u 28 nanometara, a pomenuti GPU ima 2048 Stream procesora, kao i 128 teksturnih i 32 ROP jedinice. Radne učestanosti su podešene u zavisnosti od vendora i kreću se od 1.1 do 1.15 GHz, mada kao i u slučaju Radeon R9 270X modela postoje i proizvođači koji ovu karticu nude sa neznatno većim ubrzanjem, odnosno dodatno overklokovano. Inače Tahiti je veoma snažan grafički i video čip, a uparen sa 3 GB GDDR5 memorije raspoređene na 384-bitnu magistralu, pruža sjajne performanse.

 

AMD Radeon R9 280X_1

 

Sama karta je već na prvi pogled impresivna, dugačka i masivna, sa kulerom koji budi strahopoštovanje. Zapravo referentni model je kao i R9 270X obučen u crveno-crno odelo, tj. Izveden na crvenom PCB-ju sa velikim aluminijumskim hladnjakom koji prekriva crveno-crno kućište. U radu je kartica poprilično tiha (na naše veliko iznenađenje), a što je još zanimljivije čak i kada se blago OC-uje ventilator i dalje ostaje smiren i tih. Raspored elektronike na PCB-ju ove kartice je isti kao i kod R9 270X modela s tim, a kao što smo već rekli R9 280X ima nešto brži GPU i memoriju na višoj magistrali zbog čega u radu i donosi 10% do 15% bolje radne karakteristike u odosu na R9 270X karticu.

Video-izlazi su i  kod ove kartice standardno odlični pa su “na spisku” dva DVI-a, HDMI i još dva mini DisplayPorta. Kako proizvođač obezbeđuje odgovarajuće konvertore u paketu, smatramo da neće biti korisnika koji bi mogao da se požali, a i ako ga bude dodatni konektori mogu da se nabave jako povoljno i problem je rešen. Vrlo važno za Radeon R9 280X karticu je činjenica da je ona poprilično veliki potrošač energije (ide i do 300W u slučaju da se igrate OC-a) pa shodno tome preporučujemo iniciranje nekog ozbiljnog markiranog napajanje ne manje snage od 850W.

A sada ono najvažnije – performanse. R9 280X je grafička kartica dve klase ispred R9 270X modela i u cenovnom rangu u kom se nalazi trenutno važi za jednu od najboljih kupovina, bar za ljubitelje igrica i multimedije visoke rezolucije. Na svim testovima se pokazala veoma stabilno i što je jako važno čak i u najvišim rezolucijma kod najzahtevnijih igrica ne pravi zastoje i lagove. Upravo zbog toga, kao i zbog ekstra korektne cene po kojoj se nudi od nas dobija preporuku više!

Cena (sa PDV-om): Oko 30.000,00 dinara

 

 

 

© 2014 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela