Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Aktuelno » Radeon R9 270X

Radeon R9 270X se pozicionira na istu cenovnu poziciju koju je ranije zauzimao model Radeon HD 7870. Ove dve karte su toliko slične da može da se kaže da AMD ništa nije ni promenio u hardverskom smislu. Ipak neke sitnice ih razdvajaju zbog čega je Radeon R9 270X grafička kartica mnogo primamljiviji izbor za igranje igrica i rad sa ozbiljnom multimedijom.

Osnovu Radeon R9 270X grafičke kartice čini čip kodnog naziva Curacao, izrađen u 28-nanometarskoj litografiji i ima 1280 Streaming processor jedinica (ALU). Uz njih raspolaže sa čak 80 teksturnih i 32 ROP jedinice. Kao što smo već napomenuli ovo su identične specifikacije Pitcairn GPU-a (nalazi se u , HD 7870 grafičkoj kartici) ali je AMD kod novog modela povećao rekvenciju, kako bi makar donekle imao prednost u odnosu na raniji model, pa je umesto 1000 sada referentna učestanost od 1050 MHz, mada se na tržištu mogu naći modeli pojedinih vendora još nešto višim radnim taktovima.

 

AMD Radeon R9 270X_1

 

Sama kartica vizuelno izgleda veoma impresivno i izvedena je u crno-crvenom formatu tj, na crvenom PCB-ju sa crveno-crnim pokopcem iza koga se krije masivan, ali veoma efikasan rashladni sistem. Isti se u radu pokazao kao solidno tih i što je jako važno gotovo trenutno odvodi toplotu sa memorijskih čipova i samog GPU-a. Kada smo već pomenuli memoriju da kažemo da se Radeon R9 270X grafički acelerator na tržištu može naći u varijanti sa 2GB i 4GB GDDR5 memorije pri čemu je memorijska magistala 256-bitnog tipa. Veći memorijski protok u odnosu na pomenuti HD 7870 glavni je razlog zbog je ova kartica u radu značajno brža.

Za razliku od sličnih konkurentskih rešenja Radeon R9 270X se i pri maksimalnom OC-u jako malo greje, međutim ono što je kod nje izraženo je nešto veća potrošnja energije (oko 180W pri maksimalnom opterećenju) pa oni koji planiraju njenu kupovinu treba da razmisle i o nabavci nekog dobrog napajanja. Što se tiče povezivanja korisnicima su na raspolaganju DisplayPort, HDMI i dva DVI-a izlaza, a to još jednom jasno govori koliko je ovo zapravo jedna ozbiljna grafička kartica.

Nakon par dana igranja možemo reći da je Radeon R9 270X jedna veoma dobro izbalansirana grafička kartica za ozbiljno igranje i profi rad sa  multimedijom visoke definicije. Konkretno ona u poređenju sa cenovno sličnim konkurentskim modelima donosi od 15% do 30% bolje grafičke performanse (zavisno od aplikacije i igrice koja se startuje) i što je jako važno nudi najvišu moguću detaljnost u ovom cenovno rangu. Sve što je još neophodno da ova kartica pokaže svoje maksimume je dobar monitor i onda zabava može da počne!

 

 

 

© 2014 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela