Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Aktuelno » Kompanija Apple predstavila 27-inčni iMac sa Retina 5K ekranom

Kompanija Apple je danas predstavila 27-inčni iMac sa Retina 5K ekranom, koji objedinjuje ekran najviše rezolucije od impresivnih 14.7 miliona piksela. U ovoj rezoluciji, tekst je oštriji, video klipovi su neverovatno živopisni, a fotografije otkrivaju viši nivo detalja nego ikada ranije. Sa najnovijim četvorojezgarnim procesorima, super-brzom grafikom, Fusion Drive-om i Thunderbolt 2 tehnologijama, iMac sa Retina 5K ekranom je najmoćniji iMac koji smo kreirali – ultimativni ekran u kombinaciji sa ultimativnim All-in-One računarom.

“Tri decenije nakon što je prvi Mac zauvek promenio svet, novi iMac sa Retina 5K ekranom i OS X Yosemite operativnim sistemom je brutalno sjajan Mac, najbolji koji smo ikad napravili”, izjavio je Filip Šiler, stariji potpredsednik Worldwide Marketing odeljenja u kompaniji Apple. “Ekran od 14.7 miliona piksela oduzima dah, dok brži procesor i grafika, Fusion Drive i Thunderbolt 2 tehnologije čine novi model najlepšim i najmoćnijim iMac računarom do sada.”

 

iMac-sa-Retina-5K-ekranom_2

iMac sa Retina 5K ekranom pruža neverovatno realno korisničko iskustvo. Sa rezolucijom ekrana od 5120 x 2880 piksela, iMac sa Retina 5K ekranom ima čak četiri puta više piksela od standardnog 27-inčnog iMac računara i čak 67 procenata više piksela u poređenju sa 4K ekranima. Tekst je jednako oštar kao na kvalitetno štampanoj stranici časopisa, dok vaše slike visoke rezolucije možete gledati u prirodnoj, „pixel-za-piksel“ veličini. U aplikacijama kakve su Final Cut Pro X, možete raditi na 4K video klipu u prirodnoj veličini, uz još dodatnog prostora za alate unutar aplikacije.

Ekran novog 27-inčnog iMac-a je stvoren da pruži vrhunske performanse, energetsku efikasnost i impresivan kvalitet slike. iMac sa Retina 5K ekranom integriše precizno izrađen oksidni TFT panel kako bi pružio visok nivo osvetljenosti i uniformnosti preko cele površine ekrana. Apple je dizajnirao poseban TCON timing kontroler koji obezbeđuje četiri puta veći propusni opseg signala, kako bi bilo moguće prikazati svih 14.7 miliona piksela. iMac sa Retina 5K ekranom koristi izuzetno štedljive LED diode i sistem organske primene pasivnosti kod sistema za osvetljenje kako bi se potrošnja energije smanjila za 30 procenata i to na ekranu sa četiri puta više piksela uz osvetljenost jednakog intenziteta. Kako bi se povećao kontrast ekrana, iMac sa Retina 5K ekranom koristi novu tehnologiju fotografskog uravnavanja piksela, kao i poseban kompenzivni film koji obezbeđuje kvalitetniji prikaz duboko tamnih površina i življe boje uz povećane vidljive uglove. Takođe, svaki primerak iMac računara sa Retina 5K ekranom prolazi kroz proces kalibracije koja podrazumeva najmoderniji postupak podešavanja sa spektroradiometrima kako bi se postigla precizna i tačna reprodukcija boja.

iMac sa Retina 5K ekranom nije lepši samo kada ga posmatrate spolja; njegove nove karakteristike ga čine i moćnijim iznutra. Stiže sa četvorojezgarnim Intel Core i5 procesorom na 3.5 GHz koji uz Turbo Boost postiže 3.9 GHz, a sada se po prvi put može nadograditi i sa četvorojezgarnim Intel Core i7 procesorom na 4.0 GHz koji u Turbo Boost režimu postiže 4.4 GHz. Svaki novi iMac sa Retina 5K ekranom stiže sa AMD Radeon R9 M290X grafičkim akceleratorom, koji može biti nadograđen i sa AMD Radeon R9 M295X, u kom slučaju isporučuje čak 3.5 teraflopsa računarske snage, što ga čini najmoćnijim grafičkim podsistemom koji se ikad našao u jednom iMac računaru. iMac sa Retina 5K ekranom dolazi standardno sa 8GB radne memorije i Fusion Drive diskom kapaciteta od 1TB. Novi iMac takođe može biti konfigurisan sa maksimalno 32GB memorije i Fusion Drive diskom kapaciteta od 3TB, ili sa super-brzim PCIe flash-baziranim storage podsistemom maksimalnog kapaciteta od 1TB. Dodatno, iMac sa Retina 5K ekranom ima i dva Thunderbolt 2 porta koji pružaju protok od 20Gbps, što je dva puta veći propusni opseg u odnosu na prethodnu generaciju.

Svaki novi Mac stiže sa OS X Yosemite, moćnom novom verzijom OS X operativnog sistema koji, sada redizajniran, pruža svež i moderan izgled, izuzetne nove aplikacije i fantastične Continuity mogućnosti koje čine rad sa drugim Mac i iOS uređajima mnogo tečnijim nego ranije. OS X Yosemite je kreiran tako da potpuno iskoristi sve prednosti novog iMac računara sa Retina 5K ekranom, čineći da sadržaj na ekranu ima frapantnu oštrinu i čistinu u svim vašim aplikacijama.

iMovie, GarageBand i paket programa iWork stiže kao besplatan dodatak uz svaki novi Mac računar. iMovie vam omogućava da lako kreirate predivne filmove, dok ćete uz GarageBand komponovati muziku i na jednostavniji način učiti da svirate klavir ili gitaru. Aplikacije unutar iWork paketa, Pages, Numbers i Keynote namenjene su za produktivnost na poslu i u njima ćete veoma lako praviti i editovati i deliti vaše tekst dokumente, tabele i prezentacije. iWork stiže sa potpuno redizajniranim interfejsom, podrškom za iCloud Drive, a tu je i ogroman broj novih funkcija, uključujući i novi sistem za pregled komentara u aplikaciji Pages. iWork for iCloud beta vam omogućava da kreirate dokumente na iPad uređaju, editujete ga na vašem Mac računaru, a onda ga podelite sa vašim saradnicima, čak i ako oni koriste PC.

 

 

© 2014 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela