Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Hardware-procesori » Prema najnovijem istraživanju, odabir pravog CPU-a je od ključnog značaja za energetsku održivost i efikasnost data centara

Novi izveštaj, koji je AMD objavio u partnerstvu sa 451 Research, otkrio je da ciljevi održivosti sada materijalno utiču na odluke o mrežnoj arhitekturi. U vreme kada su regionalni sukobi, ekonomska neizvesnost i izazovi u lancu snabdevanja u svačijem fokusu, telekom operateri preispituju svoje prioritete na raskrsnici 5G, otvorenih mreža i edge računarstva, podržani sve većom potrebom da imaju ekološki prihvatljiviji poslovni model.

AMD EPYC (Genoa) Beauty Shot_01_small

Operateri već daju prioritet karakteristikama održivosti kada biraju infrastrukturu. Istraživanje je pokazalo da 43% anketiranih zainteresovanih strana u telekom mreži tvrdi da je energetska efikasnost najvažnija karakteristika koju treba uzeti u obzir pri određivanju edge servera, čak ispred bezbednosnih i pouzdanih akreditiva (37%), koji su bili na drugom mestu.

Najnovije mobilne mreže su sve više zasnovane na oblaku, raščlanjeni, decentralizovani i otvoreni sistemi. Kako počnu da funkcionišu kao moderne infrastrukture u oblaku, otvaraju se prilike jer mreže mogu da počnu da ugrađuju nove napredne funkcije i integrišu mogućnosti edge računarstva koje mogu materijalno uticati na rezultate održivosti i sadržati račune za energiju dok postavljaju scenu za sledeće poglavlje 5G.

Operateri prvog funkcionalnog sloja 5G mogu da ciljaju na povećanje efikasnosti počevši od nadogradnje centralne procesorske jedinice (CPU). X86 serveri su prirodan izbor, ali su razlike oko performansi energetske efikasnosti stvorile priliku za narušavanje statusa kvo. Više od 66% anketiranih operatera navelo je da bi bili spremni da razmotre alternativnu x86 platformu u odnosu na postojećeg provajdera, a glavni razlozi zbog kojih bi razmotrili promenu su bolje performanse i povećanje energetske efikasnosti.

Osim zamene serverskih arhitektura, očekuje se da će nekoliko drugih oblasti inovacija doprineti ciljevima energetske efikasnosti. To uključuje upotrebu alternativnih izvora energije, inovacije data podataka kao što je tečno hlađenje, specijalizovane akceleratore za poboljšanje performansi po vatu i mrežne funkcije pristupa kao što je režim mirovanja.

© 2023 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela