Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Hardware-procesori » Najveći proizvođač visoko-integrisanih čipova na svetu je prešao na AMD EPYC procesore

TSMC, vodeća fabrika najnaprednijih procesora na svetu, kao što su Apple M1, AMD Ryzen i EPYC, odnosno Qualcomm Snapdragon 888, objavila je da je unapredila svoju proizvodnju sa serverima koje pokreću AMD EPYC procesori, kako bi izašla u susret sve većim zahtevima svojih klijenata i tržišnom potražnjom za najmoćnijim procesorima.

Epyc

Kompanija ne samo da proizvodi silicijumske procesore, već je i aktivno angažovana u istraživanju i razvoju. Od Evrope do Azije, preko Sjedinjenih Država, 50000+ zaposlenih u TSMC-u trebali su moćne IT usluge da bi neometano komunicirali i sarađivali – sve uz istovremeno smanjenje ukupnih troškova vlasništva. Upravo je to TSMC postigao sa AMD EPYC procesorima.

Zašto je kompatibilnost platforme ključna?

„Naši postojeći centri podataka su bili ograničeni prostorom i snagom“, istakao je Simon Wang, direktor sektora za infrastrukturu i komunikacijske usluge u TSMC.

TSMC je morao da pronađe proizvode koji bi se mogli jednostavno i transparentno uvesti u njegov standardni obrazac, a zatim rasporediti u svojim centrima podataka. Kompanija je kreirala i dizajnirala virtualizaciju računarstva, skladištenja i mreže, i sve to u standardnom šablonu arhitekture usluga. TSMC ima dve VM konfiguracije za svoja radna opterećenja, u zavisnosti od njihove složenosti.

Ali pokretanje puno VM-ova na jednom serveru nije optimalno. „Ako bih imao svoj server koji podržava 20 mašina, onda će, kada server padne, 20 mašina pasti sa njim“, kaže Wang. „Zbog toga imamo dve vrste konfiguracija VM servera da smanjimo rizik.“

Kako smanjiti ukupne troškove vlasništva

TSMC se odlučio za HPE-ovu DL325 G10 serversku platformu koju pokreće druga generacija AMD EPYC 7702P procesora sa 64 jezgra i osnovnim radnim taktom od 2 GHz, uz „Boost Clock“ do 3,35 GHz.

„Za naša opšta radna opterećenja, memorijski kapacitet je očita prednost AMD EPYC procesora“, kaže Wang. Sa AMD EPYC procesorima bilo je potrebno manje resursa za svaku virtualnu instancu u implementaciji HCI-a, dok su postignute bolje performanse. Uštede su nastale zbog manje fizičkih servera, zbog gustoće jezgara po procesoru, smanjenja troškova upravljanja i napajanja, kao i potrebnog prostora u data centru.

Smanjen broj servera pružiće sve veći prostor za širenje u data centru kako kompanija bude dalje rasla. Prelazak sa dual-socket na single-socket platformu, takođe je značio uštedu hardvera, operativnih troškova i softvera, kao i smanjenu potrošnju energije.

Proširivanje primene na proizvodnju

„Sada uvodimo EPYC servere u naše proizvodne timove“, kaže Wang, gledajući novi EPYC 7F72 sa 24 jezgra i osnovnom radnom frekvencijom od 3,2 GHz. „To je CPU koji razmatramo za istraživanje i razvoj, zbog visokog takta. Ovom timu ne treba nužno više jezgara. Za istraživanje i razvoj, ako koristimo dual-socket, to bi moglo stvoriti neočekivane efekte, jer to znači da jedan CPU treba da komunicira s drugim CPU-om, što će stvoriti dodatni rad. Dakle, za istraživanje i razvoj odabiremo CPU za single-socket platformu i visokom radnom frekvencijom kao ključnom prednošću.“

Za automatizaciju mašina unutar fabrike, svaka mašina trebala je da ima jedan x86 server za kontrolu brzine rada i snabdevanje vodom, električnom energijom i gorivom, ili potrošnjom energije. Te su mašine vrlo skupe, potencijalno milijarde dolara, dok su serveri koji ih kontrolišu mnogo jeftiniji. Wang i njegov tim moraju da osiguraju visoku dostupnost u slučaju da jedan serverski rek padne, a zatim mogu da koriste drugi rek za bekap. Pomoću standardnog gradivnog bloka, TSMC može da kreira oko 1.000 virtualnih mašina koje mogu da upravljaju sa 1.000 fab alata u čistoj sobi. To će značiti ogromnu uštedu troškova, bez žrtvovanja redundantnosti ili pouzdanosti.

© 2021 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela