Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Hardware-procesori » AMD „Zen3“ EPYC procesori u najbržem nacionalnom super-kompjuteru Singapura

AMD nastavlja da dobija velike super-računarske projekte od nacionalnog značaja. Nakon niza masivnih super-računarskih instalacija PetaFLOPS klase u Francuskoj, Nemačkoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji, kao i dva najmoćnija super-računara na planeti iz ExaFLOPS klase, koji će uskoro biti pušteni u rad u Sjedinjenim Državama, Nacionalni Super-računarski Centar Singapura takođe se odlučio za super-računar baziran na AMD EPYC procesorima iz treće generacije, poznatim pod kodnim imenom „Milan“.

AMD EPYC 7003 Series Processor_Half_TopRight

Novi nacionalni super-računar Singapura imaće maksimalne performanse od 10 PetaFLOPS-a, što je čak osam puta brže od postojećeg super-računara u okviru Singapurskog Nacionalnog Super-računarskog centra! Zanimljivo je da je postojeći super-računar instaliran pre samo pet godina.

Novi singapurski super-računar će biti baziran na proverenoj Cray EX platformi kompanije Hewlett Pacard Enterprise (HPE) i biće vodeno hlađen. Pokretaće ga čak 900 AMD EPYC „Milan“ procesora, baziranih na „Zen3“ mikroarhitekturi. Puštanje u rad će biti sprovedeno u nekoliko faza, da bi se potpuna operativnost i maksimalne performanse postigle početkom 2022. godine.

© 2021 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela