Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Aktuelno » Da li je moguće spasiti podatke sa tablet računara?

Tablet računari su poslednjih godina doživeli pravi bum! Još od kada su junaci „Zvezdanih staza“ u svakoj epizodi nosili sa sobom poznati „trajkorder“, klinci su maštali o uređaju poput ovog. Dvadeset i više godina kasnije tableti počinju da zauzimaju to mesto. Doduše bez razvijenih opcija skeniranja, ali ostalo je tu. Poruke, video konferencije, filmovi, muzika, podaci, epovi za ovo ili ono. Svet na dlanu, ali na većem ekranu u odnosu na još popularniji mobilni telefon. Za mnoge je tablet jedna od najboljih računarskih naprava ikad napravljenih. Ali ovog puta tema nije tablet kao takav već njegova memorija, odnosno ako se nešto desi sa tabletom da li ćemo biti u mogućnosti da povratimo svoje podatke?

 

tablet racunari

 

Većina tableta se ispručuje sa integrisanom memorijom koja je bazirana na NAND tehnologiji. Neki poseduju proširenja u vidu kartice, ali gubitak podataka sa iste više spada u spasavanje podataka sa memorijske kartice što je druga priča. Sa druge strane, mali broj tableta ima CF konektor ili ponekad čitav hard disk koji je u formatu ove kartice, ali i o ovim medijima opet neki drugi put.

Dakle, bez obzira na platformu, operativni sistem ili brend, tablet beleži podatke na jedan ili više NAND fleš memorijskih čipova. Naime, podaci se na memoriju smeštaju u strane koje su opet raspoređene u blokove i organizovane na način sličan stripe-u kod RAID nizova diskova. U slučaju NAND-a o algoritmu koji se koristi za čitanje ili pisanje može da se stara fajl sistem ili poseban kontroler, ili oba. Bez obzira da li se radi o softverskom ili softversko-hardverskom rešenju, sistem je tu da se stara o raspoređivanju strana u faktičke sektore, lošim stranama, ekripciji, habanju memorijskog čipa itd. Lista je duga i nezanimljiva. U slučaju gubitka podataka, kao i na svakom drugom mediju, potrebno je dijagnostifikovati kvar. Dijagnostika treba da utvrdi da li je problem u virusu, logičkom brisanju ili korupciji, problemu sa operativnim sistemom ili je opet problem na hardverskom nivou. Stepen oštećenja odrediće i sled radnji koje treba da dovedu do uspešnog spašavanja podataka.

U nekim slučajevima prost pristup preko USB konektora može biti najbolji izbor dok je u nekom drugom potrebno zakačiti uređaj preko posebnog servisnog porta. Nekad se čip fizički vadi iz kućišta odlemljivanjem i čita zasebno, a algoritam rekonstruiše. Ovo je ujedno u ovom trenutku najkompleksniji, najduži i najskuplji postupak možda u celoj industriji. Ova metoda spada u reverzibilni inženjering, zahteva određenu ekspertizu, opremu i nekad mnogo, mnogo vremena.

Sa povećanjem broja kompanija u industriji fleš NAND tehnologije broj različitih rešenja za navedeni algoritam raste eksponencijalno. Svakoga dana pojavi se nova kompanija koja programira svoj kontroler. Neke potpuno van ONFI standarda, većina u skladu sa istim i svi, doslovno svi, su pod nekim velom tajne. Industrija koja se bavi oporavkom podataka trudi se održi korak ulažući konstantno u nove uređaje i opremu, poput prve srpske laboratorije za spašavanje podataka Data Solutions koja se već više od decenije uspešno nosi sa ovim problemima.

Dakle, odgovor na pitanje da li je moguće spasiti podatke sa tablet računara je – DA, moguće je! Ali ipak postoji jedno mnogo jednostavnije rešenje – Redovno pravite rezervne kopije (Backup) svojih bitnih podataka i usluge laboratorije za spašavanje podataka vam nikada neće biti potrebne.

Više informacija na: www.datasolutions.rs

 

 

© 2015 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela